Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

ΨΗΦΙΣΜΑ από το ΔΣ της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ - Αλληλεγγύη σε διωκόμενους εργαζόμενους του επισιτισμού


ΨΗΦΙΣΜΑ από το ΔΣ της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ  
                                                                                   
Αλληλεγγύη σε διωκόμενους εργαζόμενους στην Πάτρα
 
     Ως Σωματείο συνταξιούχων Θεσ/νίκης πληροφορηθήκαμε ότι πρώην ιδιοκτήτης επιχείρησης εστίασης στην Πάτρα κατέθεσε μήνυση εναντίον δύο πρώην εργαζόμενων της επιχείρησης, της συνδικαλιστικής παράταξης «Λάντζα» και μιας ιστοσελίδας που δημοσίευσε ανακοίνωση της συγκεκριμένης συνδικαλιστικής παράταξης. Πληροφορηθήκαμε, επίσης, πως το θράσος του ιδιοκτήτη της επιχείρησης τείνει να σπάσει ρεκόρ: απαιτεί αποζημιώσεις συνολικού ύψους 75.000 € (!)  και κράτηση ενός έτους (!) για τους δύο  πρώην εργαζόμενους, με επιχείρημα ότι υπέστη ηθική βλάβη από την ανακοίνωση που κοινοποιούσε την εργατική διαφορά.
      Η μήνυση του εργοδότη, του οποίου η επιχείρηση έκλεισε και αναζητά ως εξιλαστήρια θύματα τους πρώην εργαζόμενούς του, είναι εκδικητική, στοχεύει στην τρομοκράτηση και οικονομική αφαίμαξη των μηνυόμενων και ως εκ τούτου δεν ευσταθεί. Ο θύτης εμφανίζεται ως
θύμα του οποίου θίγεται η τιμή και η υπόληψη, η αξιοπρέπεια και η ψυχική υγεία, ενώ στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι ήταν αυτοί που θίχτηκαν από τη στάση του και την μη καταβολή δεδουλευμένων. Άλλωστε αυτός ήταν ο λόγος που οι δύο εργαζόμενοι απευθύνθηκαν τον Απρίλιο στην Επιθεώρηση Εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα που δικαιούνταν και για τα οποία, μάλιστα,  δικαιώθηκαν!.
      Το ΔΣ και τα μέλη του Σωματείου «Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» υπήρξαν πρώην εργαζόμενοι με πολυετή συμμετοχή στους εργατικούς ταξικούς αγώνες και ως εκ τούτου διαθέτουν πλούσια εμπειρία από πάμπολλες περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας και καταπάτησης των εργατικών δικαιωμάτων.  Επομένως θεωρούμε ότι τα όσα καταγγέλλονται στην ανακοίνωση για την εργοδοτική αυθαιρεσία που υπήρχε στην επιχείρηση και η μεταφορά της εικόνας που επικρατεί στον κλάδο της εστίασης, είναι η καθημερινή πραγματικότητα στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων και ειδικά στα καταστήματα εστίασης και γι αυτό υπάρχουν πλήθος δημοσιεύματα και είναι σε γνώση όλων, αφού η κατακτημένη με αγώνες ελευθερία του τύπου υπαγορεύει να δημοσιοποιούνται στα ΜΜΕ και στις ιστοσελίδες τέτοιου είδους ανακοινώσεις.
Είναι φανερό ότι είναι αναφαίρετο εργατικό δικαίωμα οι εργαζόμενοι να διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, να καταγγέλλουν τα κακώς κείμενα στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας και στα συνδικαλιστικά τους όργανα. Είναι επίσης, υποχρέωση και δικαίωμα των συνδικαλιστικών παρατάξεων να κοινοποιούν τις καταγγελίες και  να υπερασπίζονται τους εργαζόμενους. Επίσης, θεωρούμε πως στους ανάλγητους εργοδότες ΔΕΝ τους αρκεί το ότι οι εργαζόμενοι πληρώνονται με ψίχουλα, πως  χαρίζονται στην εργοδοσία εργαζόμενοι-δούλοι κάτω των 25. Δεν τους αρκεί ακόμα, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η προετοιμασία για ουσιαστική κατάργηση του τελευταίου μέτρου πίεσης των εργαζομένων, το απεργιακό τους δικαίωμα που η κυβέρνηση θέλει να το πάρει πίσω. Αποθρασυνόμενοι από αυτήν τη μνημονιακή πολιτική, εμφανίζονται εργοδότες να μηνύουν εργαζόμενους, συλλογικότητες και ενημερωτικό site, που άσκησαν το αυτονόητο δικαίωμα τους να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους και να δημοσιοποιήσουν την έκβαση και την επιτυχία των αγώνων τους.
Το μήνυμα που στέλνει αυτή η αγωγή είναι ξεκάθαρο πως όποιος τολμήσει να διεκδικήσει τα αυτονόητα θα σέρνεται στα δικαστήρια σαν κοινός εγκληματίας. Γι αυτό και ως Σωματείο συνταξιούχων Θεσ/νίκης εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε ώστε η προσπάθεια τρομοκρατίας των εργαζομένων, των αγωνιστικών συλλογικοτήτων και των ελάχιστων ΜΜΕ που φιλοξενούν και τη διαφορετική φωνή, να μην περάσει! Αγωνιζόμαστε για να βρει απέναντί της όλες τις αγωνιζόμενες δυνάμεις!
· Καταδικάζουμε την άσκηση δίωξης και απαιτούμε την απόσυρσή της.
· Ζητάμε την  άμεση απαλλαγή από τις κατηγορίες και την αθώωση των μηνυόμενων.
Το ΔΣ του Μικτού Ενωτικού Ταξικού Σωματείου συνταξιούχων Θεσ/νίκης
Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου